Wszystkie style piwa podaję za http://www.ratebeer.com

środa, 14 września 2011

Rauchbier

RAUCHBIER


Sztywna lekko brązowawa piana, konsystencją przypomina tę z Guinness`a. Lecz trzyma zdecydowanie krócej.
Na dnie pokala układa się wyraźna warstwa perełek gazu, które unosząc się ku górze tworzą pianę, która trzyma się cienkim krążkiem przez długi czas.
Gazuje bardzo delikatnie.
Kolor mieści się pomiędzy brązem a rubinem.
Aromat unoszący się z pokala zdradza bardzo wyraźne nuty wędzonych śliwek.
W smaku czuć już bardzo zdecydowane nuty dymu wędzarniczego (przypomina się dzieciństwo - zapach z wędzarni Dziadziusia:)).

A teraz rozwiązanie zagadki - Skąd te nuty wędzarnicze? Otóż część słodu jest przed dodaniem do brzeczki wędzona. Ot i cała historia:)

A tak wykazując się zdolnościami lingwistycznymi (taa, google:)) Rauchbier znaczy ni mniej, ni więcej, tylko piwo wędzone.

Ekstrakt: ??
Alkohol: 4,9 % obj.
Browar Rittmayer

Ocena: 6/10

Klasztorne piwo na wzór piwa Trapistów

KLASZTORNE PIWO NA WZÓR PIWA TRAPISTÓW

Ostatnie z piw z Manufaktury Piwnej browaru Jabłonowo jakie wpadło w me łapki. Poprzednie (Piwo na miodzie gryczanym oraz Piwo Trzy Zboża) były bardzo dobrymi napitkami. Zobaczmy czy to również pójdzie tą drogą. Zobaczymy.

Na moment tylko pojawia się piękna karmelowa piana. Bardzo niska. Jak szybko się pojawia, tak szybko znika, szkoda.
Napitek ów posiada przyjemny rdzawo-brązowy kolor, bardzo mętne.
Gaz o bardzo malutkich bąbelkach pracuje delikatnie w całej objętości pokala.
Zapach pełen jest świeżych nut cytrusowych i przypraw znanych z piw grzanych.
Smak dość ciężki za sprawą przypraw i palonego cukru. Po kilku łykach wyraźnie czuć na podniebieniu słód typowy dla piw ciemnych (jakim owo smakowane jest).

Jeżeli jesteś fanem piw grzanych, korzennych polecam z czyściutkim mięśniem sercowym:)

Ekstrakt: ??
Alkohol: 6,4 % obj.
Browar Jabłonowo (Manufaktura Piwna)

Ocena: 7,5/10