RAUCHBIER
Sztywna lekko brązowawa piana, konsystencją przypomina tę z Guinness`a. Lecz trzyma zdecydowanie krócej.
Na dnie pokala układa się wyraźna warstwa perełek gazu, które unosząc się ku górze tworzą pianę, która trzyma się cienkim krążkiem przez długi czas.
Gazuje bardzo delikatnie.
Kolor mieści się pomiędzy brązem a rubinem.
Aromat unoszący się z pokala zdradza bardzo wyraźne nuty wędzonych śliwek.
W smaku czuć już bardzo zdecydowane nuty dymu wędzarniczego (przypomina się dzieciństwo - zapach z wędzarni Dziadziusia:)).
A teraz rozwiązanie zagadki - Skąd te nuty wędzarnicze? Otóż część słodu jest przed dodaniem do brzeczki wędzona. Ot i cała historia:)
A tak wykazując się zdolnościami lingwistycznymi (taa, google:)) Rauchbier znaczy ni mniej, ni więcej, tylko piwo wędzone.
Ekstrakt: ??
Alkohol: 4,9 % obj.
Browar Rittmayer
Ocena: 6/10